Nyhedsbrev 2017 uge 5

• Dato: 4 February 2017

I dansk i GRØN har vi arbejdet med at analysere sætninger. At finde grundled og udsagnsled.

I livskundskab har vi snakket lidt om forskellige livsformer. Efter en lille snak tog vi ud og kørte en tur i min autocamper, som også har været mit hjem i over et år. Vi snakkede lidt om, hvordan den fungerede. Altså hvordan kunne jeg holde varmen, lave mad, gå i bad osv. Vi kørte i byggemarkedet og købte maling til vores læsehus, som vi så har malet i dansktimen. Senere har vi lavet tag til læsehuset. Vi glæder os til at se det færdigt.

I kulturfag har vi deltaget i landsindsamlingen, som kort og godt går ud på at man gør en god handling, skriver sin handling ned og afleverer sedlen på biblioteket og så udløser det 25 kroner, som går til at afhjælpe sult verden over. Vi fik gjort godt og grundigt rent på skolen, da det var de handlinger som optog eleverne, og der blev også tømt en opvaskemaskine. Senest har vi taget hul på temaet verdenshistorie.

GRØN har i engelsk arbejdet med USA. Vi har kigget på kortet, sunget om staterne og tegnet vores egne kort. Vi har også fundet amerikanske opskrifter og lavet Pancakes og Mac ’n Cheese.

I tysk har vi emnet: “Meine Familie - was wir gemeinsam machen”. Vi har oversat tyske tekster og hørt hvad børn forskellige steder i Tyskland laver sammen med deres familie.

I matematik er GRØN påbegyndt at arbejde med et forløb, hvor de lærere om division og brøker. De har også arbejdet med hvordan man runder op eller ned, samt forskellige blandede opgaver.

I natur/teknik er GRØN begyndt på forløbet ”Kortets sprog”. Her skal eleverne lære at afkode almindelige landkort, samt se på digitale landkort, så de kan få en fornemmelse af, at man ikke kun behøver, at bruge en mobiltelefon til at finde rundt. Eleverne har arbejdet med at skulle fremstille et postkort, kun ved hjælp af signaturer. I denne uge har de skullet forsøge at tegne skolen ovenfra, hvorefter vi har kigget på Google Maps, for at finde ud af om der var nogle af eleverne, der havde ramt rigtigt.

I RØD i dansk har vi arbejdet med taler og forskellene på en politisk tale og en lejlighedstale. Vi har hørt forskellige taler, blandt andet Dronningens nytårstale og Martin Luther Kings tale: “I have a dream…”. Vi har analyseret dem og kigget på virkemidler og formidlingsteknikker. Forløbet blev afsluttet med en selvskreven tale. Derudover har vi arbejdet en del med grammatikken, både online på Grammatip og i vores nye bogsystem: “Dansk direkte”.

I tysk har vi også knoklet med grammatikken.

I matematik har vi arbejdet med geometri, hvor de skal regne areal og omkreds på forskellige figurer ved hjælp af formler.

I geografi i RØD har vi arbejdet med henholdsvis jordens sfærer og nødhjælpsorganisationer, og torsdag havde vi besøg af en tidligere lokalformand fra ungdommens Røde Kors, som også har været i Serbien og lave mad til de mange flygtninge som ankommer til Serbien. Han er en af mine tidligere mentées fra Ærø, og var med hele torsdagen på skolen, hvor han også fortalte lidt om at have en mentor.

I geografi har vi også arbejdet med jordens indre og pladetektonik.

RØD har i krea lavet garnlamper. Resultatet er udstillet i det store vindue på gangen.

I dansk er SORT forsat på forløbet ”Sætninger og Komma”, hvor eleverne skal lære at sætte det korrekte komma. Eleverne har forsat arbejdet med tegnenes funktion, samt arbejdet med start og slutkommaer, de har yderligt fået undervisning i betydningskommaet.

I biologi i SORT er de startet på et forløb, som hedder ”Landbrug og dyr”. Her har de lært noget om det konventionelle og økologiske landbrug. De har også arbejdet med en video, hvor de har skullet lægge stemme ind over videoen, ud fra nogle bestemte ord, der var bestemt på forhånd.

I SORT har vi arbejdet med musik, og det har faktisk været helt fantastisk. Vi glæder os til snart at kunne spille en koncert for skolen. Vi har både brugt engelsk og krea timerne. I engelsk har vi analyseret de engelske sangtekster, som vi arbejder med. En lille stil på 80-120 ord om "The Matrix" trilogien er det også blevet til. Eleverne skulle simpelthen lave et kort resume, og dermed øve sig i at beskrive de ellers ret så komplekse film kort og præcist.

I kulturfag har der været en fællesaktivitet med SORT og RØD, hvor eleverne så debatten, hvor en masse kloge folk forsøgte at gøre sig kloge på, hvordan det ville blive med Donald Trump, som amerikansk præsident. Herefter gennemgik vi en del af de svære ord, som blev nævnt i programmet, og snakkede lidt om de problemstillinger, der blevet taget op i programmet.

Da SORT og RØD nu bliver lagt sammen til MØRKERØD, brugte vi sidste fredag på at diskutere, hvordan de fælles spilleregler i den nye gruppe skal være. Der blev også lavet en tillidsøvelse, som kan kaldes ”Gå planken ud”.

Som nyt emne i krea er vi, med halvdelen af MØRKERØD OG GRØN, begyndt på emnet POPART. Vi skal beskæftige os med genren og selv skabe billeder med udgangspunkt i egne portrætter.